Candidatura majoritària d’estudiants de la UB

Denunciem que les universitats no som prioritat a la nova desescalada

El passat 13 d’octubre, el Govern i les 12 universitats catalanes, en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i atenent les recomanacions de les autoritats sanitàries, van acordar passar a format virtual la docència teòrica presencial entre els dies 15 i 30 d’octubre, ambdós inclosos. Aquestes mesures van ser prorrogades el 29 d’octubre com a conseqüència de la situació sanitària, fins a nova ordre.

Des de Fem-la Pública, aquell mateix 29 d’octubre vam emetre un comunicat demanant que la represa de l’activitat presencial fos prioritària en el procés de desescalada, perquè entenem que l’educació és un dret fonamental, i la docència virtual suposa una pèrdua de qualitat. Malgrat les peticions, no ha estat així.

El passat 19 de novembre s’anunciava des del Govern de Catalunya l’obertura progressiva d’algunes activitats arreu del territori. Aquesta reobertura es dividia en 4 trams: el primer  entrava en vigor el passat dilluns dia 23 de novembre amb la reobertura de bars i restaurants i de l’activitat cultural. Però en cap cas, en cap tram de reobertura, es preveia la represa de la docència teòrica presencial a les universitats. Així, lamentem que ni hàgim estat un dels pocs àmbits que no ha entrat en aquesta fase de represa, ni rebut cap notícia al respecte.

És per això que, respectant les decisions que prenen les autoritats sanitàries, exigim un pla a la Generalitat per a la represa de la docència teòrica presencial, seguint la línia del model mixt acordat a l’inici de curs, a partir de l’inici del segon quadrimestre, i que inclogui, entre d’altres mesures, la realització de tests massius, tal com, per exemple, s’ha previst als clubs esportius.

Cal posar en relleu que les universitats, absolutament infrafinançades des de fa anys, havien fet un esforç econòmic i humà molt gran per adaptar-se al model mixt i aconseguir unes aules segures. En aquest sentit, considerem que s’hauria d’haver previst aquesta situació per part de les administracions sanitàries i universitàries i, per tant, haver preparat el curs d’una altra manera.

Així doncs, volem posar èmfasi en el fet que la pandèmia no només afecta la nostra salut física, sinó que també té repercussió sobre la nostra salut mental. La incertesa, tant en el present com en el futur, fa més susceptible l’aparició de trastorns relacionats amb la salut mental, com ara l’ansietat i la depressió, especialment en les persones en situació més vulnerable. És per això que creiem i demanem que les biblioteques de les Facultats romanguin obertes, perquè s’hi pugui accedir als ordinadors, així com al material bibliogràfic. No es poden prendre mesures i no acompanyar-les d’altres que garanteixin que les persones en situació socioeconòmica vulnerable no queden a l’estacada.

Per aquest motiu, en l’àmbit universitari que ens afecta, és important que es disposi de suport psicològic i psiquiàtric, però també que s’intenti minimitzar la incertesa, a través d’informació puntual i detallada sobre els diferents escenaris possibles en què ens trobarem, i planificant com s’actuarà en cadascun d’ells. Es per això que demanem a totes les Facultats concreció en la modalitat i gestió dels exàmens finals del primer quadrimestre.

A més a més, si la previsió és que el proper curs, 2021-2022, la docència no pugui ser la “normal”, demanem que el rector que surti  elegit de les properes eleccions, que se celebraran en primera volta el proper 10-11 de desembre, comenci a planificar els possibles escenaris perquè es pugui garantir la presencialitat a les aules, comptant amb la participació de l’estudiantat, de tota la comunitat universitària i de les autoritats sanitàries.

Barcelona, 2 de desembre de 2020

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable Fem-la Pública UB +info...
Finalitat Gestionar i moderar els teus comentaris. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.