Candidatura majoritària d’estudiants de la UB

Davant la continuació de la docència teòrica virtual a les universitats

Comunicat de Fem-la Pública davant l’imminent decisió de mantenir les classes teòriques virtuals a les universitats catalanes

Durant les hores vinents, el PROCICAT decidirà si es manté o no l’obligatorietat de fer les classes teòriques virtualment a les universitats catalanes. Davant l’agreujament de la segona onada de la Covid-19, tot apunta que la restricció s’allargarà més setmanes i anirà sumada a altres mesures, amb el confinament total sobre la taula. 

Des de Fem-la Pública, candidatura majoritària d’estudiants de la UB, entenem que la situació que travessa el país és cada cop més greu i que cal prendre mesures per aturar l’evolució de la Covid-19. En tot cas, lamentem que la decisió respecte de les universitats es prengui sense tenir en compte que l’educació és un dret fonamental, i el fet que la docència virtual suposa una pèrdua de qualitat en relació amb la presencial. 

Per això, en cas que es consideri imprescindible l’extensió del període de docència teòrica en modalitat virtual, demanem que la represa de l’activitat presencial sigui prioritària en el procés de desescalada, així com que es mantinguin en tot moment les activitats pràctiques i els seminaris. Exigim, així mateix, que els estudiants que no hi puguin assistir, tinguin la possibilitat de seguir-ho virtualment.

D’altra banda, és imprescindible que les biblioteques de les Facultats restin obertes, perquè s’hi pot accedir a ordinadors, connexió estable i material bibliogràfic. Per altre costat, reclamem que els títols de transport, com ara la T-Jove, s’allarguin tants dies com duri el tancament i sigui tan senzill com acreditar-ho amb la matrícula universitària. No es poden prendre mesures i no acompanyar-les d’altres que garanteixin que les persones en situació socioeconòmica vulnerable no queden a l’estacada.

Cal posar en relleu que les universitats, absolutament infrafinançades des de fa anys, havien fet un esforç molt gran econòmic i humà per adaptar-se al model mixt i aconseguir unes aules segures. En aquest sentit, considerem que s’hauria d’haver previst aquesta situació per part de les administracions sanitàries i universitàries i el curs s’hagués preparat d’una altra forma

En aquest sentit, volem posar èmfasi en el fet que la pandèmia no només afecta la nostra salut física, sinó que també té repercussions en la nostra salut mental. La incertesa, tant en el present com en el futur, fa més susceptible l’aparició de trastorns relacionats amb la salut mental, com ara l’ansietat i la depressió, i especialment en les persones en situació més vulnerable. Si a això, li sumem una manca de planificació i concreció en les mesures que s’aplicaran, no fa més que afegir pressió i agreujar aquesta situació. 

Per aquest motiu, en l’àmbit universitari que ens afecta, és important que es disposi de suport psicològic i psiquiàtric, però també intentar minimitzar la incertesa, a través d’informació puntual i detallada sobre els diferents escenaris possibles que ens trobarem, i planificació sobre com s’actuarà en cadascun d’ells.

Mai més una universitat sense l’estudiantat: fem compatible el dret a l’educació i el dret a la salut pública col·lectiva!

Barcelona, a 29 d’octubre de 2020

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable Fem-la Pública UB +info...
Finalitat Gestionar i moderar els teus comentaris. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.