Candidatura majoritària d’estudiants de la UB

Davant la petició de Salut de tancar les universitats durant 15 dies

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha anunciat avui que en els pròxims dies s’hauran d’aplicar més mesures per frenar la Covid-19, entre les quals ha destacat la petició que les universitats facin classes virtuals durant 15 dies. Des de Fem-la Pública, candidatura majoritària d’estudiants de la Universitat de Barcelona, entenem que la situació que travessa el país per la Covid-19 és molt complicada i comprenem que calgui prendre mesures al respecte.

En tot cas, aquesta és una decisió que les universitats hem conegut a través de la premsa i considerem no es pot governar ni controlar la pandèmia a cop de titular. Una qüestió tan important no s’ha d’anunciar sense tenir en compte la veu de l’estudiantat i del conjunt de la comunitat universitària, ni tampoc sense aportar dades que assegurin la necessitat de la mesura. A més, això impossibilita tant pels docents com els estudiants la planificació de la setmana amb suficient antelació. L’educació és un dret, també a les universitats.

S’ha estat treballant, i se segueix fent, amb molt d’esforç per assegurar un retorn segur a les aules. En tot moment, és obligatori l’ús de mascareta, de gel hidroalcohòlic i, sempre que sigui possible, de la distància de seguretat. No entenem el motiu pel qual no es poden prendre o no s’exploren mesures alternatives que evitin el tancament de la universitat, com ara la realització de proves massives entre l’estudiantat, l’augment de la freqüència al transport públic o el tancament dels bars de les Facultats.

D’altra banda, tancar les universitats i tornar a la virtualitat deixa a l’estacada a molts estudiants de famílies humils i treballadores per la bretxa digital, que a la nostra universitat s’està mitigant a través del programa Connecta UB. La petició per part de Salut ha d’anar acompanyada de mesures destinades a posar fi a aquest fet i del manteniment de les biblioteques obertes, des d’on es pot accedir a ordinadors, connexió estable i material bibliogràfic.

Per altre costat, molts estudiants tenim títols de transport, com ara la T-Jove, o habitacions llogades que no hauríem de fer servir durant aquests dies de tancament, que no sabem si s’allargarà més enllà de la quinzena. Llavors, caldria implementar mecanismes per allargar els títols de transport tants dies com duri el tancament —per exemple, a través de la presentació de la matrícula universitària— i estudiar alguna via per ajudar a sufragar el cost de les habitacions deixades d’utilitzar a les persones amb una situació socioeconòmica vulnerable.

Per tot això, demanem a les Conselleries de Salut i de Coneixement que no tanquin les universitats, perquè la virtualitat suposa la pèrdua de la qualitat de l’ensenyament, i reclamem que l’estudiantat participi de les reunions que es duran a terme aquesta setmana per a decidir-ho. Finalment, exigim que es mantinguin en tot moment les classes pràctiques i seminaris i es busquin mecanismes alternatius per assegurar la compatibilitat entre el dret a l’educació i el dret a la salut pública col·lectiva.

Fem-la Pública, candidatura majoritària d’estudiants de la UB

Barcelona, a 11 d’octubre de 2020

A la premsa

Estudiants de la UB demanen que es mantinguin les classes presencials – Nació Digital

Els estudiants de la UB demanen a Salut que no tanqui les aules – Tot Barcelona

Estudiants de la UB demanen que es mantinguin les classes presencials – Diari ARA

Estudiantes de la UB piden que no se cierren las universidades – La Vanguardia

Catalunya pedirá volver al teletrabajo y a las clases universitarias virtuales durante 15 días – El Periódico

Estudiantes de la UB proponen hacer tests masivos como alternativa al cierre – EuropaPress

Estudiants demanen que no es tanquin les universitats i es busquin alternatives – Beteve

Estudiants de la UB proposen fer tests massius com una alternativa al tancament – Aldia.cat

Estudiants de la UB demanen que es mantinguin les classes presencials – La República

Los estudiantes defienden que las clases en la universidad sigan siendo presenciales – Cadena COPE

El SEPC defiende que las clases en la universidad sigan siendo presenciales – Que.es

Fotografia de portada: Alexandra_Koch

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable Fem-la Pública UB +info...
Finalitat Gestionar i moderar els teus comentaris. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.