Candidatura majoritària d’estudiants de la UB

El Consell de l’Alumnat aprova, a proposta de Fem-la Pública, una vintena de propostes perquè el curs vinent cap estudiant quedi enrere

Docència

El curs vinent es pot planificar amb suficient antelació la docència per: preparar els continguts, programar les classes en un horari organitzat, compatible amb la resta d’activitats acadèmiques, sense solapaments, i impartir classes en format videoconferència, o si la situació ho permet més endavant, presencialment. 

En cas de classes presencials que es puguin dur a terme, cal que els horaris tinguin en compte l’estudiantat que no viu a Barcelona i no pot assumir el cost de mantenir-hi un habitatge.

A l’hora de fer els horaris de les activitats del curs que ve, valorar l’opció de concentrar les activitats presencials en un sol dia (o dos), sent positiu per reduir desplaçaments i freqüència d’exposició (especialment al transport públic). 

Que els horaris de les classes i activitats no presencials es coneixin des d’inici de curs, d’igual forma que es coneixen altres cursos quan son presencials.

Adaptar/millorar la qualitat del material docent amb el que s’imparteix les classes virtualment. 

Que s’asseguri un material d’estudi adequat i accessible per tots els estudiants (siguin les pròpies videoclasses, power points, àudios que expliquin i no llegeixin, o recursos bibliogràfics que no depenguin de la quantitat de llibres disponibles a la biblioteca, perquè en format físic no son il·limitats, i no tots estan en format online).

Que els continguts i hores que s’espera que es dediqui a la part no presencial s’ajustin a les hores corresponents als crèdits de l’assignatura, o similars al que serien fer-ho a les classes presencials.

Que es conegui des de l’inici de curs, quines activitats es faran presencialment i quines no. I que això quedi ben reflectit als plans docents i als horaris, així com les possibles alteracions en cas que hi hagi un altre confinament.

Que el professorat realitzi la formació necessària per conèixer el funcionament de les eines virtuals abans de realitzar les classes / activitats online.

Demanar que en la mesura del possible es gravin les classes online pels qui han tingut problemes de connexió o no han pogut assistir, o que es donin les matèries per escrit, amb powerpoints o PDFs explicats amb com a mínim tots els continguts que seran objecte d’avaluació.

Que la no-presencialitat no es tradueixi en autoaprenentatge i treballs més extensos de l’habitual.

Que s’ofereixin solucions per l’alumnat que disposa de connexió d’internet inestable o té altre tipus de problemes tècnics (previsibles i/o no previsibles), especialment pel que fa a activitats avaluatives no presencials. Com per exemple: poder tornar a fer l’activitat en un altre moment, fer quan es pugui activitats avaluables asíncrones, entre d’altres. En aquest sentit, caldrà mantenir el programa Connecta UB pels nous estudiants i els que tinguin una situació sobrevinguda.

Tutories online o telefòniques amb tutors (especialment per les persones amb necessitats especials).

Avaluació

Hi ha hagut alguns problemes amb les avaluacions via exàmens online, caldria clarificar els procediments per reclamar i fer arribar les incidències, també respecte de l’avaluació continuada.

En els casos que sigui possible, caldria valorar donar més pes a l’avaluació continuada (basada en treballs, que serveixin per aprendre i alhora valorar el coneixement) i menys a l’avaluació final basada en un examen memorístic.

Pràctiques

Intentar en la mesura del possible, que es puguin mantenir les pràctiques presencials, quan siguin insubstituïbles en termes de qualitat de l’aprenentatge, per altres modalitats d’ensenyament pràctic a distància.

En el cas que no hi hagi temps ni espais disponibles per fer les activitats presencialment, prioritzar aquest temps i espais disponibles per fer activitats presencials com seminaris/pràctiques que habitualment ja es feien en grups reduïts, en comptes d’utilitzar-los per fer classes a les que no pugui assistir tothom per les mesures de distànciament. 

Altres

Caldrà molt de suport per part de la Facultat i del professorat de cada assignatura, a l’alumnat de 1r curs entrant, que sense conèixer el funcionament de la universitat entren en un moment més difícil per adaptar-se correctament.

Fomentar el contacte entre l’estudiantat i els representants d’estudiants, així com les diverses associacions existents, perquè coneguin la tasca que es duu a terme encara que no pugui ser física. Així mateix, facilitar eines per a reunir-se virtualment o fer-ho presencialment amb totes les mesures de seguretat, en especial a l’Hotel d’Associacions.

Entenem que hi han moltes qüestions que depenen de les decisions que es prenguin més enllà de l’àmbit de la nostra universitat. Degut a la situació socieconòmica actual, caldrà augmentar l’esforç perquè cap estudiant quedi enrere i millorar i promocionar encara més el sistema de beques i les possibilitats perquè els estudiants de classes socials més baixes puguin accedir a la universitat. 

Tot i així, demanem que les següents qüestions que puguin definir-se abans de l’inici del següent curs:

  • Format d’avaluació, i estructura dels exàmens.
  • Criteris d’avaluació de cadascuna de les assignatures.
  • Reestructuració del pla docent de l’assignatura.

Treballar per l’implementació de la T-Estudiant i facilitar la mobilitat de l’estudiantat a la universitat, amb un transport veritablement públic i de qualitat.

Fem-la Pública

Barcelona, a 4 de juliol de 2020.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable Fem-la Pública UB +info...
Finalitat Gestionar i moderar els teus comentaris. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.